Vliegtuigen

vliegtuigen

Vliegtuigen blijven tot de verbeelding spreken. Hoewel het vandaag zeer normaal is om een vliegreis te boeken en het elitaire aspect van vliegen stilaan maar zeker afneemt, blijven vliegtuigen iets mysterieus hebben. Sommige mensen denken er wellicht niet meer over na een nemen net zo makkelijk een vliegtuig als ze vroeger de trein zouden nemen. Ze hebben natuurlijk gelijk. Je komt met het vliegtuig veel vlugger op je bestemming en het is veel comfortabeler reizen. Toch is het goed om er even bij stil te staan dat vliegtuigen nog niet zo heel lang geleden nog niet tot het mainstream openbaar vervoer behoorden.

 

Vliegtuigen voor de commerciële luchtvaart

commercieel vliegtuigDe eerste commerciële vlucht met een vliegtuig vond plaats in 1914 in Florida. De piloot was Tony Jannus die zijn passagier Abram C. Pheil van het plaatsje St. Petersburg in Florida naar Tampa in dezelfde Amerikaanse staat bracht. Het koste dhr. Pheil destijds de som van 400 dollar voor een vlucht van 23 minuten. In die tijd was dit echt een spectaculair gegeven. Dit was echt alleen maar weggelegd voor de superrijken. In de afgelopen 100 jaar hebben vliegtuigen de wereld helemaal veranderd. We zouden ze nu niet meer kunnen wegdenken uit het dagelijks leven. Ook al zijn er nog steeds mensen die nog niet hebben gereisd met het vliegtuig, toch zouden we een wereld zonder vliegtuigen nu maar heel gek vinden.

 

Militaire vliegtuigen

Jammer genoeg worden vliegtuigen niet alleen gebruikt voor vreedzame doeleinden. Reeds in de Eerste Wereldoorlog werden gevechtsvliegtuigen ingezet door zowel de geallieerden als Duitsland. In eerste instantie werden vliegtuigen alleen gebruikt om verkenningen van het vijandig terrein uit te voeren. Nadien pas volgden de gevechtsvliegtuigen. Sommige van de gevechtspiloten uit die tijd blijven wereldberoemd, terwijl ze toch heel wat doden op hun geweten hadden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de tendens verdergezet. De rol van vliegtuigen om de strijd te beslechten, werd alleen maar groter. Ondertussen waren de vliegtuigen steeds verder doorontwikkeld. Duitse gevechtsvliegtuigen lieten bommen vallen over verschillende Europese steden. Zowel de V1- als de V2-bommen waren zeer berucht en maakten vele slachtoffers in geallieerd gebied. Het einde van de Tweede Wereldoorlog werd trouwens beslecht door de inzet van vliegtuigen. De eerste nucleaire bombardementen werden door Amerikaanse B-52’s uitgevoerd over Hiroshima en Nagasaki.

 

Tot slot

Vliegtuigen kunnen ingezet worden voor verschillende doeleinden. Of het nu over personenvervoer, militaire doeleinden of ongediertebestrijding in de landbouw gaat, vliegtuigen zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven.

Vliegtuigen

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *