Beveiliging met alarm in een vliegtuig

beveiliging vliegtuig

Bij alle vliegtuigen is veiligheid enorm belangrijk. Een defect hier of daar kan catastrofale gevolgen hebben. Het is dus zeer belangrijk dat veiligheidsmaatregelen zoals rookmelders e.d. goed werken. Maar er zijn nog heel wat andere zaken die belangrijk zijn om de beveiliging in een vliegtuig te garanderen. Hieronder enkele van die belangrijke punten.

Alarmsysteem in de cockpit

Mensen met slechte bedoelingen zoals terroristen proberen soms om een vliegtuig te doen crashen. Uiteraard is dit iets dat iedereen altijd moet proberen te vermijden. Hiervoor zijn er verschillende maatregelen. Zo kan er op belangrijke, politiek gewichtige vluchten een extra bewakingspersoon voorzien zijn die de cockpit bewaakt. Dit komt echter niet heel erg vaak voor. Wat wel zeer gewoon is bij de vliegtuigen van vandaag zijn alarmsystemen. Wanneer iemand ongevraagd de cockpit binnen komt gaat er een alarm af. Zo weten de mensen in de cockpit én van de veiligheidsdiensten onmiddellijk dat er iemand de cockpit is binnengedrongen. Dergelijk alarmsysteem is dus één van de belangrijke beveiligingsmaatregelen in een vliegtuig. Dit zijn uiteraard zeer geavanceerde alarmsystemen en zijn niet de systemen zoals je ze tegenkomt op bijvoorbeeld beveiliging vergeleken.

Rookmelders

Ook rookmelders horen bij de veiligheidsmaatregelen op een vliegtuig. Brandbeveiliging is hierbij één van de prioriteiten. Niet alleen bij belangrijke delen van de motor zitten rookdetectoren, ook op plaatsen als het toilet, waar mensen vaak stiekem een sigaret proberen te roken, is meestal een rookmelder voorzien. Op die manier kunnen brandjes zo snel mogelijk geïdentificeerd worden om ze tijdig te doven.

Camerabeveiliging

camerabewaking vliegtuigNet als op veel openbare plaatsen zijn er op vliegtuigen ook dikwijls camera’s voorzien. Deze IP-camera’s zorgen ervoor dat er beeldmateriaal beschikbaar is wanneer er ergens iets fout zou lopen. De camerabeveiliging vind je niet alleen in de cockpit maar wordt ook vaak ingezet bij de gate-ingang. Zo kunnen eventuele verdachte personen in de gaten gehouden worden. Uiteraard zijn er op het vliegtuig zelf veel minder bewakingscamera’s voorzien dan op bijvoorbeeld de luchthaven. Toch zijn ze er wel.

Standaard beveiliging

De standaard beveiligingsmaatregelen zijn uiteraard op elk vliegtuig aanwezig. Denk daarbij aan zuurstofmaskers, opblaasbare vesten, vuurpijlen, brandblusapparaten etc. Bij commerciële vluchten is het zelfs zo dat de stewards en stewardessen, bij aanvang van de vlucht een volledige uitleg geven over welke beveiligingsmaatregelen voor passagiers van belang zijn. Ze geven dan onder andere ook mee waar de uitgangen zich bevinden, hoe je een zuurstofmasker kunt opzetten etc. Hieronder een filmpje van American Airlines als voorbeeld.

 

Vliegtuigen

No Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *